Устойчивост на екологично познавателен проект „Грижа за нашите приятели – да нахраним птиците със зрънце любов“ в ДГ 33 „Делфинче“ гр. Варна

Птиците като обитатели на природата привличат децата с техния свободен полет и създават радостни чувства. Много от птиците, най-вече зимуващите не могат да оцелеят в градската среда.

Птиците са индикатор за случващото се в природата, а градските птици са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Много от птиците, най-вече зимуващите не могат да оцелеят в градската среда.

Ние помагаме на птиците да оцеляват през всеки сезон, най-вече в есенно – зимния период и по – студените дни като подготвяме подходяща за тях храна. Поставянето на къщички и хранилки и ежедневните грижи за поддържането им е съпътстващата дейност в грижа за птиците в градските условия в двора на детската градина. Хранилките и къщичките  осигурят лесен достъп на птиците и ги предпазват от  заплахите на хищници – котки.

Веднъж започнали да подхранваме редовно птиците, още преди три години,  продължаваме и през този есенно – зимен период, защото много птици привикват с местообитанието и в особено тежките периоди – например през зимата ще търсят именно там храна.

По този начин превръщаме детската градина в отговорен за околната среда единен организъм, даващ добър пример на децата в грижа за птиците – подхранването им и поставяне на къщички и  екохранилки на всяко дърво в двора и в парка до детската градина.

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.