Делфините

11951825_877119119010503_4102179469632422651_n

 11951881_877119065677175_5803661675239339812_n

Участие в шоу програма на Делфинариума- 15.12.2010

ДЕЛФИНЧЕ

1. Във заливчето често играе си делфинче,

телцето му проблясва във сребърно и синьо.

Ла-ла-ла-ла, танцува сред вълните,

ла-ла-ла-ла и нещичко ме пита. (2)

2. Делфинчето подскача и за другар ме вика,

до нос Добра Надежда или до Коста Рика.

Ла-ла-ла-ла, танцува сред вълните,

ла-ла-ла-ла, със себе си ме вика. (2)

3. Какво ли да му кажа, аз много го обичам,

със него ще играя, Айлин ще го наричам.

Ла-ла-ла-ла, аз много го обичам,

ла-ла-ла-ла, Айлин ще го наричам. (2)

Деца именуват делфинче

Атракционът в Морската градина се обогатява с още басейни и актьори

2009-12-14 08:35:48 http://www.moreto.net/novini.php?n=68424

Най-новият обитател на Делфинариума във Варна – роденото на 27 август миналата година женско делфинче, ще получи своето име дни преди Коледа. Негови кръстници ще станат децата от ОДЗ “Делфинче” и “Карин дом”, които до последно ще запазят в тайна името, което са избрали. Празникът на 19 декември ще събере малчуганите от варненските социални домове, а всеки който реши да стане част от тържествената церемония, трябва да заплати само 5 лева. За патрон на празненството е поканен кметът на града Кирил Йорданов.

Искаме този празник да постави началото на коледните тържества за децата от Варна, каза Васил Василев, регионален мениджър на “Феста Холдинг” АД – собственик на атракциона. Именуването ще бъде съпроводено с богата празнична програма, в която ще се изявят малки таланти от морската столица. Гостите ще имат възможност да се насладят на изпълненията на детски балетен ансамбъл и актьори от Кукления театър. Творческите си способности ще покажат и възпитаниците на ОДЗ “Делфинче”, които са подготвили и специална песен за своя малък морски приятел. Празникът няма да мине и без торта, която ще бъде приготвена с помощта на малчуганите от детската градина и “Карин дом”. Веднага след това делфините ще представят своето оригинално шоу.

Делфинчето, което ще бъде именувано, е третото, което се ражда във варненския атракцион. В него се отглеждат още пет делфина – възрастните Кимбо, Доли и Попи и по-малките Йоана и Бимбо. С оглед разрастването на семейството на морските бозайници, “Феста холдинг” АД работи усилено по проект за увеличаване на жизненото им пространство. Вече е закупен терен от 2700 кв. м, разположен до настоящата сграда на делфинариума. Върху него ще бъдат изградени два открити и два закрити басейна, сред които санитарно родилен и резервен. Допълнителните съоръжения ще бъдат свързани с настоящата сграда. Разработеният идеен проект включва и изграждането на специална сцена за изява на морските бозайници, музей и мултифункционална зала за научни и образователни цели. Предвижда се и актьорският състав да се увеличи с още трима изпълнители – тюлени, които ще бъдат закупени от европейски делфинариум.

В момента тече процедурата по издаването на необходимите документи за строеж, посочи Васил Василев. Той не скри амбициите си документите да бъдат факт до края на зимния сезон, а след това в рамките на шест месеца да бъде реализирано и самото строителство.

Инвестицията, която дружеството планира да вложи, е в порядъка на 4 млн. лева. Над 2 млн. лева пък са похарчени през последните четири години за подобряване на условията в уникалното съоръжение което вече е напълно климатизирано и с изцяло подменени инсталации за доставка, обработка и пречистване на водата. Нейните показатели се следят с компютърна програма, данните от която се отразяват на всеки кръгъл час.

Морските бозайници очакват своите почитатели целогодишно, като цените през зимния период са два пъти по-ниски от тези през летния. Срещу 7 лв. за деца и 10 лв. за възрастни, предпочелите атракциона през студените зимни дни ще могат да се насладят на едно оригинално шоу и да си припомнят за горещото лято. Делфинариумът работи всеки ден без понеделник, като вратите му ще бъдат отворени и на 31 декември. Ежегодно той се посещава от около 200 000 гости.

Биолог и лекар се грижат за бозайниците

За шестте обитатели на атракциона се грижат екип от опитни треньори, биолог и лекар 6-дневна „работна седмица“ имат обитателите на Делфинариума. Понеделник е денят, в който се отдават на почивка и разтоварване. Освен екип от опитни треньори, за тях се грижат и биолог и лекар. Менюто им е съставено от 8 до 10 кг бяла риба, цаца, хек, калмари, а любимият им деликатес е херингата.

Програмата, която представят, се обогатява с нови номера почти всяка година. Всеки от делфините може да се похвали с много добри физически способности, а сред коронните им номера е тройното салто. От „Феста Холдинг“ споделят, че малките делфинчета с удоволствие се включват в номерата и учат нови.

„Ако делфин се сприятели с човек, той почти сигурно би избрал дете!”

Сър Артър Кларк (1917-2008) – писател фантаст и изобретател

 

ТЕ са сред най-интелигентните същества на планетата Земя.

ТЕ са се появили милиони години преди човека.

ТЕ живеят в реки, морета и океани, но не са риби.

ТЕ виждат на тъмно.

ТЕ никога не заспиват напълно.

ТЕ имат мозък, по-голям от човешкия.

ТЕ говорят помежду си на собствен тайнствен език.

ТЕ говорят по телефона.

ТЕ спасяват хора в беда.

ТЕ обожават децата.

ТЕ са красиви.

ТЕ са божествени.

ТЕ са загадъчни.

ТЕ са … ДЕЛФИНИТЕ.

По материали от ”101 тайни на ДЕЛФИНИТЕ – популярна енциклопедия” ;  Феста Делфинариум Варна

dolfins

МАЛКО ДЕЛФИНЧЕ

 

Най- младият обитал на варненският Делфинариум беше символично осиновен днес. 11-месечният бозайник ще се радва на внимание от възпитаниците на ОДЗ “Делфинче” в града. След около месец официално ще бъде отпразнуван първия рожден ден на делфина – тогава ще му бъде дадено и име.

Идеята за осиновяването на бозайника е замислена още от момента, в който най- новото детско заведение във Варна получава името “Делфинче”. Връзката е символична, но ръководството на детското заведение и това на Делфинариума се надяват интересът да нарастне, тъй като всеки месец децата ще посещават своят любимец. В деня на осиновяването освен, че децата наблюдаваха зрелищния спектакъл те носеха и подаръци. Специална изненада беше тяхното участие в програмата. Под диригентството на двама възпитаници от ОДЗ “Делфинче” морските бозайници пяха и танцуваха. По думите на директорът Красимира Михайлова това и следващите посещения на “Делфинариума” ще бъдат част от програмата за опазване и изучаване на животните на планетата.

Една година навършва днес ( 27.08.2009г. ) най-малкият обитател на делфинариума във Варна. Това съобщи за радио „Фокус” – Варна старши треньорът в делфинариума Илиян Василев.

Делфинчето все още няма име. Датата за кръщенето му още не е определена, защото до момента е изчакван днешният му първи рожден ден. Малкото делфинче, към момента проявява много голяма активност за възрастта си, няма страх от хората и се опитва още сега да се намесва в програмата, като бута родителите си, краде топките на останалите и проваля някои от упражненията в програмата. Според Илиян Василев, поведението му е типично за бебе и е нормално.

По негови думи, малките делфини подражават на родителите си и се опитват да правят най-лесните упражнения, но реално обучението им започва около третата им година, когато те започват да усещат съществото на програмата и да разбират защо са били наградени след успешно изпълнен номер. Василев допълни, че обучението започва с най-елементарни упражнения, които постепенно се усложняват, като цял живот делфинът може да научава все нови и нови неща.

Най-малкият обитател на делфинариума и младите делфини Йоана и Бимбо са родени тук и са деца на Кимбо и Доли. Най-възрастният делфин е женски, казва се Поли и е на около 25 години.

 Разгледайте официалния сайт на Делфинариум Варна

Вашият коментар