Похвално слово от една майка

Здравейте мили родители и посетители на сайта!

Искам да споделя с Вас нестихващата си радост.

Аз съм само една майка, чието дете имаше късмета да бъде  прието в ДГ 33 „Делфинче“ от първо класиране и  за първо посочено детско заведение.

Това е то да си роден под щастлива звезда.

Детето ми се адаптира за една седмица в обстановката въпреки, че не беше ходило на ясла.  

Когато превъзмогна своята скромност след около месец-два, желанието и се засили още повече. Сутрин тя става първа с думите „Мамо ставай! Светло е!   Ще закъснеем за градината“!

За адаптацията,  заслугите са най-вече на  госпожите, които имат отличен майчин инстинкт и педагогически знания и подходи.

 Моето психологическо подготвяне на детето за градина, бледнее пред техните дела.

Имах честта да наблюдавам от близо отделни етапи от организирания ден на децата. Не мога да Ви опиша с каква любов и с какво търпение те се отнасяха към всяко от 33-те деца в групата. Познаваха по погледа на всяко едно от тях какво иска да каже и какво иска да направи. Ако някое дете кроеше  да свърши някаква  пакост, те го предвиждаха и тактично отказваха. 

Това което госпожите правят в градината с нашите деца е безценно, но и много, много трудно.

Те съумяват да ги организират, да ги обучат, да ги нахранят, да ги забавляват, да ги изслушат, да ги утешат, да ги направят всички приятели  и в същото време успяват да ги запазят здрави и невредими. А за себе си успяват да запазят вечната усмивка, енергията, любезния тон и обичта към всички.

 Много често майките гледайки своите 1-2 деца, след  4-5 часа си търсят заместник за малка почивка. А тези жени гледат 33 деца 12 часа на ден без почивка. Те са вторите майки на нашите деца. За  това слушайте ги и ги уважавайте. И не забравяйте, че и те са хора като вас, и те имат нужда от почивка, от разбиране и от добра дума.

Знайте, че възпитанието на детето започва от родителя. Ако той не полага качествени усилия за възпитанието на детето  и не е в тясна връзка с госпожите, техните усилия биха били напразни и резултатите при детето нямаше да са големи.  

Често се случва в такива моменти родителите да казват, че госпожите са виновни, но от опит мога да кажа, че всичко зависи от родителя. За това благодаря на всички родители, които полагат усилия за възпитанието на детето.

Но всичката тази красота, всичката тази заразителна любов не би била възможна без директора на ДГ – Г-жа Красимира Михайлова.

За госпожите писах много, но за нея мога  да пиша още повече.

Тя е човек, който се раздава безпределно за децата.

Постарала се е детската градина да бъде едно приказно детско царство, където от всяко едно ъгълче на сградата струят красиви мечти.

Всеки ден  влизайки в градината попадаме в една нова приказка, виждаме един променен декор и още от вратата се зареждаме с позитивизъм и детска невинност.

Няма човек, който г-жа Михайлова да подмине и да не поздрави или да не изслуша с нейната топлина и нежност. Винаги е готова да помогне безрезервно и не дели хората от йерархията.

Обучителните семинари , които тя  редовно провежда на преподавателите и останалия персонал; докладите  и разработките  които изготвя в полза на децата; съвместното сътрудничество с педагози от цялата страна и още много дела от нейното ежедневие…..всичко това е един голям плюс за приноса и към градината  и нашите деца.

Тази година имах щастието да присъствам на събитие, което се случва на всеки пет години.

На 30.05.2019г. ДГ 33 „Делфинче“ имаше юбилеен рожден ден. Изминаха   10 години от нейното създаване. С голям труд и безсънни нощи г-жа Михайлова беше автор на текстовете, костюмите и  танците. Не пропускаше да посети всяка една репетиция на децата и не пропусна нито един малък детайл. Всеки ден се бореше с административни и технически спънки.

Никой не знаеше какво се случва докато не започна той – концерта.

Голяма част от родителите просто си взеха покани и се насладиха на неговата красота. Родителите бяха ВИП Гости на своите деца и не знаеха каква магия ги очаква.

Това беше желанието на г-жа Михайлова и нейния подарък към нас.

 Но само тя и персонала на градината знаят цената на този подарък.

Да облечеш и извозиш невредими 200 малки деца с автобус до залата е голяма отговорност и смелост.

Да осигуриш спокоен престой на децата зад кулисите и да вярваш в тяхното красиво представяне е голяма всеотдайност.

Тържеството беше зашеметяващо. Дълго ще се говори за него в пространството.  Дъщеря ми каза; „Мамо, искам пак на сцената!“

Думите не стигат за да се изкаже толкова голяма благодарност; да се опишат толкова красиви чувства. И всичко това е направено по една единствена причина – от любов към децата.

Благодаря г-жо Михайлова, че ни приехте в своя дворец на мечтите и ни направихте част от царството на игрите.  Вие заслужавате най-голямата корона!

 

От една Горда майка, чието дете имаше късмета да бъде  прието в ДГ 33 „Делфинче“.

Публикувано в ДГ. Постоянна връзка.