КРАТКА ВИЗИТКА НА МАРИЯ БИНЕВА

Образование: висше- магистър, ВИФ”Г.Димитров” сега НСА, специалност преподавател по физическо възпитание и физическа култура със специалност ПЛУВАНЕ.

Състезател по плуване от края на 60-те и началото на 70-те години на 20 век; национален състезател и майстор на спорта по водно спасяване. От 2006 година член на Дружеството на специалистите по водно спасяване към ОС на БЧК – Варна.

Работила съм като преподавател по плуване в УСШ; старши преподавател ФВС- Медицински университет Варна; ръководител направление Спорт в ОДК; директор на СУ”Г.Бенковски”-Варна; пом. директор на ОДК;

Основател съм на синхронното плуване в град Варна през 1981/82 година и треньор на първите синхрониски от КПС”Лазур“. От 1992 – международен съдия LEN, от 1994 г. до днес международен съдия FINA .Председател съм на Техническия комитет по синхронно плуване и член на Управителния съвет  на Българска федерация плувни спортове.

Към настоящия момент  имам отговорността, но и удоволствието да оставя трайна и положителна следа в развитието на малкия човек, възпитаник на ОДЗ “Делфинче“ .

Основната цел на обучението е, от най- ранна детска възраст да се възпита у децата положително отношение към спорта и в частност към плуването. Да се изградят трайни хигиенни и здравни навици, да се развият физически и личностни качества у децата. Малкият човек да бъде възпитан в толерантност и взаимопомощ, на дисциплина и спортно трудолюбие; да може да се грижи за себе си и да оказва помощ. Азбучна истина е, че умението да плуваш е не само част от двигателната, но и от общата култура на човека. Азбучна истина е, че умението да плуваш е най- добрата профилактика срещу инциденти и травматизъм във водата.

И ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗАЩО ПЛУВАНЕ, ПЛУВАНЕ и пак ПЛУВАНЕ…

На подрастващия организъм, освен здравословно и рационално хранене и достатъчен сън му е нужно много и най-разнообразни движения, които да укрепват здравето му и го закаляват. Доказано е, че плуването развива най- хармонично опорно- двигателния апарат на децата, стимулира правилното дишане, кръвообръщението и обмяната на веществата. Следват развитието на двигателните умения, волевите качества, смелост, самостоятелност, постоянство и много др. Да не забравяме и лечебният ефект при деца с гръбначни изкривявания, с проблеми в опорно- двигателния апарат, сърдечно- съдовата и дихателна системи. Чрез заниманията по плуване децата се разтоварват психически. Водата действа благоприятно върху лесно възбудимата нервна система на малчуганите. След занимания по плуване те са по- спокойни, определено с апетит и спят добре.

В предучилищната възраст спокойно можем да дадем на децата и ясни и конкретни знания и умения за безопасно поведение в и край различните  водни басейни: море, река, езеро и др. Да ги запознаем с основните правилата за безопасно плуване; със съвременната сигнализация във водното спасяване. Да бъдат обучени за опасностите при къпане и плуване, да имат необходимата обща култура за спасителна дейност. Част от урочната работа може да включва знания и практики от водноспасителния минимум, поднесени в подходящ и адаптиран начин за децата.

ЗВУЧИ МНОГО СЕРИОЗНО, НАЛИ! НЕ, НЕ, НЕ!

При нас е весело, забавно, водата кипи от емоции и е…мокро.

ПОСЕТЕТЕ НИ!

2 коментара по КРАТКА ВИЗИТКА НА МАРИЯ БИНЕВА

  1. Борислав каза:

    Здравейте, бих искал да попитам, дали деца от други градини, могат да посещават басейна ви, извън работно време на градината. Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *