32-ма млади учители бяха отличени за деня на будителите във Варна

Награда – Отличие за млад учител Елена Костова от ДГ №33 “ Делфинче“ в навечерието на празника на НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ.

http://www.chernomore.bg/

32-ма млади учители бяха отличени за деня на будителите във Варна. Грамотите и паричните премии бяха раздадени на церемония в навечерието на празника. Общинските отличия се присъждат за 13-и път за мотивиран и добър старт в педагогическата професия. Наградените бяха категорични, че признанието ги задължава да бъдат все така отговорни към работата си и да се развиват. „В никакъв случай не е трудно да се работи с деца. Важното е да ги разбереш и да намериш правилния подход към тях. Всичко е до човека, няма общовалидна рецепта“ – сподели пред екип на медийна група „Черно море“ Паулина Божилова, която е преподавател по българска народна хореография в СУ за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“.Учителката по български език и литература в СОУПЧЕ „А.С.Пушкин“ Карина Стоева е друга от отличените. „Тази година преподавам на пети клас. Децата понякога слушат, понякога са по-шумни, но са много амбициозни и заедно работим с голяма любов. Включвам различни игри, с които провокирам вниманието им и желанието им да са активни в час. Всеки ден е различен в нашата професия, но се стремя винаги да бъда усмихната“ – коментира тя. Според Деан Василев, който преподава приложната информатика в ПГИ „Д-р Иван Богоров“, най-важно е, че учениците му имат доверие и го чувстват близък. „Сега не е като преди години – учителят да се държи дистанцирано. Според мен има и други начини да се демонстрира авторитет. Радвам се, че учениците ми споделят доста неща, не само свързани с работата в час, но и с начините, по които прекарват свободното си време. Все пак разликата във възрастта ни не е толкова голяма. Голяма част от родителите също се радват, че децата им има с кого да споделят. Наградата, която получих е признание за моя начин на работа, но и за ръководството на училището, което ми се довери, както и за колегите, които ми подадоха ръка в началото“ – допълни Деан. 
7-членна експертна комисия от дирекция „Образование и младежки дейности“ в община Варна и РУО-Варна оцени чрез точкова система всички подадени предложения. Взети са предвид възраст, завършено образование, трудов стаж, постижения в работата с родителите, придобита допълнителна квалификация и други извънкласни дейности на младите учители, а получената средна оценка определя и присъдената награда.

„Тези 32-ма наши учители заслужават да са обичани, уважавани и подкрепяни за избора да останат в България и да работят за бъдещето си. Мотивационните им писма отразяват убедеността, че са направили правилния професионален избор“, коментира директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова.

Пожелание към учителите да бъдат здрави и успешни и да продължат да се грижат с любов за нашите деца отправи кметът Иван Портних. „Връчваме по традиция тези награди в навечерието на деня на народните будители, защото сме убедени, че няма друга професия, която да заслужава по-голямо признание за развитието и утвърждаването на българската духовност от учителската“ – отбеляза той.

Освен младите учители, отличия получиха и две утвърдени преподавателки за активния си принос към професията. Признанието дойде от синдиката на учителите. 

Публикувано в ДГ. Постоянна връзка.

Вашият коментар