Нов спечелен проект в ОДЗ №3 „Делфинче“

„Мултисензорна среда и новите „тихи“ еко книжки – фактори за преодоляване на деструктивно поведение на децата

Проектът е надграждане, доразвиване и разширяване на успешно реализирани проекти и предпоставка за реализиране на устойчивост на адаптирана и апробирана методика в зала по Психомоторика.

Дecтpyĸтивнoто пoвeдeниe на подрастващите се характеризира с  изĸлючeни или oтпaднaли oт yчилищe yчeници, злoyпoтpeбa c aлĸoxoл, нapĸoтици, ĸoнфлиĸти c пpaвocъдиeтo и редица пpoблeми – вcичĸи тe ca пo-вepoятни, ĸoгaтo пoвeдeнчecĸитe пpoблeми в дeтcтвoтo ca ocтaнaли нeразрешени. Ранната детска тревожност, страх, комплекси и агресивно  поведение  могат  да се превърнат в жестока антисоциална агресия и деструктивно поведение в младежката възраст. 

Един от пътища  за   превенция на   поведенческите дефицити  у децата е работата в мултисензорна среда.  Тя съчетава по иновативативен начин идеите на релационната психомоторика и мултисензорния принцип. Тази идея върви по посока на свързване на външното с „вътрешното“ сетиво, на външното с вътрешното възприятие, на външния с вътрешния опит, с преминаване към осъзнавани практико-полезни способности. Според нуждите на децата тази среда може да бъде ориентирана към стимулиране и провокиране или към релаксиране и успокояване. Резултатът е изградена мултисензорна компетентност и развити метамисловни /когнитивно-афективни/ и поведенчески стратегии .

Дейностите на децата  с „тихи“ еко книжки са обособени  като  станция в съществуващата в  детското заведение  зала по Психомоторика.  Те    са изработени от текстилни естествени материали, ръчно ушити, наречени  „тихи“, защото децата изцяло се поглъщат от активна играта с тях-тренират фината моторика и сензорните си възприятия. С помощта на специални пособия  в „тихите“ еко книжки децата могат да моделират собствения си сензорен опит в развиваща среда.

Дейностите по проекта са заложени в три модула: за педагози от ОДЗ №3 „Делфинче”; за деца от детска ясла, I, II и III група на ОДЗ №3 „ Делфинче” и деца с трудна социална адаптация; за родители на децата от съответните групи.

Тиха книжка „Патето и пилето“
Тиха книжка по приказката „Под гъбката“
Тиха книжка „Работна мецана“

 

Публикувано в ДГ, Проекти. Постоянна връзка.

Вашият коментар