Втори ден от фестивал “ Да достигнем дъгата“ в ДГ Делфинче

Фестивал:  „Да достигнем дъгата!“ в  детска градина „Делфинче“гр. Варна

Втори  ден от  Фестивала „Да достигнем дъгата!“ в ДГ“Делфинче“.

В драматизациите от деца за деца: „ Мъдростта на народните приказки“ участваха деца от  всички групи.

Малчуганите от първа група представиха  приказката „ Трите мечки“ , съчетана с музикално изпълнение, с  интересен декор и маски на мечета за всяко дете. Приказното пространство  и подкрепата на учителите  в интерпретацията на приказката позволи на децата да изразят  емоционално преживяванията си и да се почувстват спокойни и удовлетворени.

Децата от втора „А“ група драматизираха приказката „Заенце Баенце“, облечени в красиви костюми и показаха своите изпълнителски умения на разказвач и герои от приказката. Децата получиха свободата да бъдат себе си и изживяха  емоционални моменти, като  разгърнаха своята активност.

Учителите  на децата от  втора „Б“ група  създадоха емоционален колорит с приказката „ Житената питка“, като сами изработиха кукли и атрибути за театър на маса. А накрая децата си похапнаха прясна, вкусна и топла питка от бабината фурна.

Вдъхновени от живителната сила на българската народна приказка, децата от  трета група, драматизираха народната приказка „Сливи за смет“, като подготвиха предварително подходящи костюми на героите, характерни за българския бит и култура. Поведението на децата в роли  бе отражение на художествените образи на героите във всеки конкретен момент от приказката, с която разкриха идеята за почитта към работливите хора, които се радват на особена почит. Именно затова българският фолклор неведнъж подчертава трудолюбието като ценност. Неслучайно от малки израстваме с поговорки като: „Работата краси човека, мързелът го грози“.

Децата от четвърта група разпределиха ролите си и  показаха своите  театрални умения с приказката „Работна мецана“. Индивидуалността на всяко дете придаде особена, изключителна ценност на неговата личност. Емоционалният заряд намери пълноценна изява в детските умения в ритъма на взаимодействията-  да претвори, да пресъздаде, да изрази.

В този ден гости на децата бяха артистите от група „Трик – Трак“ със своята  постановка „Люлчица в приказния град“. Децата се насладиха на  интересна и забавна приказка с цветни чадърчета и прекрасен декор, представена по невероятно емоционален и чувствен начин от артистите.

Приказките са важна част от живота на детето. Те отварят прозорец към миналото! Те са огледало на сегашното! Те са визия за бъдещето!

Не случайно Леда Милева споделя  своето  виждане за  приказката  в живота  на детето: “ Приказката може да бъде реалистична, може да бъде вълшебна, но в нея има винаги герои, носители на определени ценности. Има морален проблем. Има въображение. Има действие. Всичко това е интересно и достъпно за децата. Приказката е нещото, без което една култура и една литература не могат да съществуват “

 
 
https://youtu.be/pPDoHH21E2o?feature=shared

„ Фолклорни водни ритми“

Децата от четвърта група показаха своите плувни умения  в ритъма на народния музикален фолклор. Емоционалният заряд намери пълноценна изява в детските плувни изпълнения. Българският фолклор е основната и най-значима характеристика на единството на нашия народ и намери своето място във водни, изящни и по детски привлекателни фолклорни водни ритми в басейна на детската градина под ръководството на старши учител Мария Бинева. 

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.