Есенен карнавал в ДГ „Делфинче“

Днес се проведе Есенен карнавал в ДГ „Делфинче“ с много забавления и изненади за децата. Всяко дете беше облечено като плод или зеленчук и дефилира на парада на плодовете и зеленчуците. При децата от детската градина пристигна Есента, която поздрави децата и им донесе изобилие от витаминозни плодове и зеленчуци. Децата я поздравиха с песни, стихове и хорце, с много щастливи усмивки в прекрасния и топъл есенен ден. Най- малкият участник в Парада бе 4 месечния Ананасчо – гост на децата от детската градина. Отличилите се с най – красиви и оригинални костюми получиха грамоти.

Публикувано в ДГ | Коментарите са изключени за Есенен карнавал в ДГ „Делфинче“

Първи стъпки в плуването

Публикувано в ДГ | Коментарите са изключени за Първи стъпки в плуването

Централен вход ДГ

СЪОБЩЕНИЕ

ЗА ВАС РОДИТЕЛИ

     Ръководството на детската градина,
Ви уведомява, че са предприети мерки от Община-Варна, относно паркирането на автомобили пред централния вход на ДГ № 33 „Делфинче“ откъм парк Възраждане.

Очакваме разрешаването на проблема.

Публикувано в ДГ | Коментарите са изключени за Централен вход ДГ

Седмично меню

От 04.11.2019 до 08.11.2019 година 

Забележка: ДГ „Делфинче” си запазва правото на промени при липса на продукти.

Публикувано в Седмично меню | Коментирайте

Грамота

Район „Младост“ по традиция отбеляза своя празник на 12-ти октомври. Децата от ДГ „Делфинче“ участваха в детския празник „Обичам спорта“ в района на футболното игрище в парк „Възраждане“. Участниците се състезаваха в четири игри, а за доброто настроение се погрижи и екипът на „Мимо Шоу“. Децата от четвърта група на ДГ „ Делфинче“ получиха грамота за активността и спортния си ентусиазъм.

Публикувано в ДГ | Коментарите са изключени за Грамота

Честит празник!

Публикувано в ДГ | Коментарите са изключени за Честит празник!

Есенно богатство в ДГ Делфинче

От 11 до 15.11.2019г. ще се проведе традиционната седмица на  плодородието  на есента.
Който желае  може да донесете в понеделник 11.11.2019 г.  и вторник 

12.11.2019 г. тикви и други  аранжирани плодове /ябълки, дюли, круши/за украса на двора и вътрешния интериор.
След празника тиквите и другите плодове  ще се приготвят в кухнята на детското заведение, за да си похапнат вкусно всичките деца.
В сряда на 13.11. 2019 г. ще се проведе Есенен  карнавал от 10.30 часа в детската градина с много забавления и изненади за децата.
Всеки родител да подготви  костюм /плод или зеленчук/ за с който детето ще участва в Есенен парад и ще се отличат  най -добрите костюми с награди за децата.
В четвъртък и петък на 14 и 15.11.2019 г. ще  се проведе благотворителна вкусна изложба:
„Тиквата, ябълката, дюлята, крушата, гроздето  –  вълшебство и богатство на ЕСЕНТА!“

Очакваме Вашите вкусотийки с придружаваща рецепта! Поканете и вашите деца да участват в приготвянето на ястията.
НЕКА вкусната изложба да се превърне в истинска трапеза на кулинарното изкуство!

Интересни факти за тиквата, ябълката, дюлята, крушата и гроздето

Не напразно е казано за тиквата е “ЦАРИЦА“ , и всички каляски в приказките са имитация на тиква- латинското и име е „Кукурбита Пепо „Единствено тиквата – царицата на есента, благодарение на дебелата си кора, не губи и частица от ценните си витамини и минерали.
Ябълките правят чудеса– нито един друг плод не съдържа толкова много витамини  и минерални вещества. Не случайно поговорката гласи: „Който яде по ябълка на ден, няма нужда да ходи на лекар“.

Дюлята – витаминна бомба през есента. Интригуващ факт, обвързва името на Парис и известната златна ябълка, която подарява на богиня Афродита. Преди да се запитаме какво общо има въпросната ябълка с дюлята – съществуват доказателства, че по онова време в знаменитата Троя ябълкови дръвчета не са се отглеждали. Този факт навежда историците на мисълта, че ябълката всъщност е била… дюля.

Крушата – богатство от витамините С, В1, В2, В6, Е и К. Крушата е плод, познат от дълбока древност, наречен от Омир в неговата „Одисея“ „подаръка на боговете“.  Не е ясно кои първи култивират крушите – древните римляни или гърци, за да ги направят по-меки и сочни. През 18 век френски и белгийски селекционери се заемат с подобряване на сортовете и така крушите се превръщат в ароматни, сочни и вкусни плодове.

 Гроздето – Защо да хапваме грозде? То  е един от най-полезните и обичани плодове, особено поради тръпчивия му вкус, свежа текстура, сочност и атрактивен цвят. Добрата новина е, че тези плодове са пълни с основни хранителни вещества и са почти като лекарство що се отнася до различните ползи за здравето, които те предоставят.

 

Има различни видове грозде, различни по цвят и вкус. Има черно, лилаво, зелено, както и розово оцветено грозде. Независимо от вида на гроздето, което ядете, можете да сте сигурни, че то ви осигурява важни витамини като витамин А, витамин С, витамин В6, витамин В и фолиева киселина.

Публикувано в Uncategorized | Коментарите са изключени за Есенно богатство в ДГ Делфинче

Международния ден на Черно море 31 октомври 2019 г.

http://www.bsad.bsnn.org/   линк към Черноморска мрежа на НПО

Черно море, благодаря ти за изгревите и залезите, които са по-красиви, когато са отразени в теб! Благодаря ти за безбройните нюанси синьо, за плажа, за мириса на водорасли, за рибите и гларусите! Оставаш красиво и ни даваш всичко което имаш! 

Всички деца от  ДГ „Делфинче“ участваха в изложба с най-чистия призив: 

Ние призоваваме всички: „Да пазим чисто Черно море! То е нашето синьо съкровище!“

А децата от 1 група се запознаха с морските обитатели

Публикувано в Uncategorized | Коментарите са изключени за Международния ден на Черно море 31 октомври 2019 г.

Седмично меню

От 28.10.2019 до 01.11.2019 година

Забележка: ДГ „Делфинче” си запазва правото на промени при липса на продукти.

Публикувано в Седмично меню | Коментирайте

Седмично меню

От 21.10.2019 до 25.10.2019 година 

Забележка: ДГ „Делфинче” си запазва правото на промени при липса на продукти.

Публикувано в Седмично меню | Коментирайте